неділю, 31 березня 2019 р.

Про міський парк та його знищення.


     В цьому дописі піде мова про парк, а точніше його рідкі залишки, в центрі Варви. Зараз це зветься «Казкове містечко», але я його назвав міським з умислом, так як він мав всі на те претензії. Бо сільський парк дуже химерний термін, тому що він знаходиться в центральній частині, от прямо в центрі; закладений не то в кінці 20-х чи в середині 30-х років, відповідно має вже пристойний вік, який за 10-15 років складе 100 років від моменту закладання. Відповідно вік окремих дерев парку може вже зараз складати 80-90 років.
І саме такі речі є знаковими взагалі для пам’яті як про людей так і про наше містечко. І саме збереження та догляд за настільки дорослими деревами могла б бути хоч якоюсь претензією на європейськість. Наприклад в нашому обласному центрі сквер на одній з вулиць між Красною площею та залізничним вокзалом не тільки збережено, підписано, а й оформлено як об’єкт  охорони. І це не парк на Валу, чи інший великий парк чи сквер, це кілька дерев на невеличкому клаптику землі. А що ж в нашому «європейському» містечку? А ось шо!

Як вам світлини? Оце я розумію догляд. Досиділась, плекала роками омелу, а тут розвиднілося, щось треба робити. І наробила. А чого ж, для чого думати та мучиться, щось вигадувати, прикладати руки та голову до того діла. Ні це не їхні методи. Все треба робити просто та швидко. Обчухрав та й годі.
   Особисто для мене це таке собі варвинське варварство і все. Якщо хтось з молодших варвинчан чув розповіді про колишній міський парк, а старшим нічого і розповідати вони його пам’ятають, яким він був, який затишок він давав варвинчанам і так далі, то інакше як варварством це не сприйметься. І не тільки варварське відношення до дерев, що є основою парку. Це стосується і бездумного розміщення лавок, бесідок, каменів майданчиків тощо. Все йде одне до одного. Навіть заплановане асфальтування центральної алеї, яку наша славна влада задумала прокласти, в той час, коли тротуарна плитка вже є дійсністю навіть для забитого села, оце вам вся «європейськість».

    А щоб передати вам атмосферу того старого парку пропоную кілька світлин з минулого орієнтовно 60-ті роки минулого століття. А світлина з стадіону 70-х, з колекції Олександра Різніченка, нам цікава заднім планом, де ми бачимо настільки парк був густий, точніше він був.

А ми все помалу сунемося в «європейське» варварство, аналізуйте та робіть висновки.

30.03.2019
Павленко Дмитро

11 коментарів:

  1. Іван Петрович1 квітня 2019 р. о 06:10

    Це точно. Ще 15-20 років парк був парком, а сьогодні лисина

    ВідповістиВидалити
  2. Як у Вас на голові ,а також і в голові.Поки Ви не перейнялися проблемою парку ми просто не знали що з ним робити .Щиро вдячні за конструктив.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. а що, правда очi коле? прихвостнi швабришинi

      Видалити
    2. Іван Петрович4 квітня 2019 р. о 07:51

      Тим гірше, що не знали.......... раджу: можна посадити молоді дерева і для цього не потрібні великі вкладеня! Просто пару годин робочого часу і відірвати свій зад від стільця

      Видалити
    3. А тоді такий як Ви розумака буде розповідати, як та муха, як ми орали .Я на сто відсотків впевнений , що Ви не приймали участі в посадці жодного дерева на користь суспільства.

      Видалити
    4. Іван Петрович4 квітня 2019 р. о 20:07

      Вельмишановний представник ОТГ! То ви знаєте про мою лисину, то впевнені в моїх здібностях. Приходить на думку бородатий анекдот про те що все знаєте і всюди ви були. Тож і вперед від монітора до парку. І на кінець, мені би дуже хотілося, щоби ви посадили для громади хоча б половину того, що посаджено мною особисто. Уачі вам не тільки біля монітора, а й суспільно-користій праці на благо громади

      Видалити
    5. Через таких, як ВИ ,що багато посадили, реабілітація прийшла коли ми стали вільні в вільній державі.Так от вельмишановний,як Ви мене назвали не підминайте під себе волевиявлення громади ,а будьте поміркованішим під час виборів.

      Видалити
    6. Іван Петрович12 квітня 2019 р. о 09:21

      Зважаючи на мій коментар, не вважаю сказану правду за "підминанання під себе волевиявлення громади" . Схоже Ви це намагаєтеся зробити, а точніше вже зробили. Не забувайте, що в не все постійне і Ваша посада також.

      Видалити
  3. Швабра докерувалась до ручки, падлюка фарбована

    ВідповістиВидалити
  4. господи, невже не можливо зняти ii з посади? до чього довела Варву. Понаставила на кожному углу по камiнюцi, чи це прижизненнi памятники вона собi ставить? Мусорок наставила, але це ж не мусорки, а банки з пiд фарби, а грошики на урни були оприходуванi? й як положено, положенi до кишенш????. Камiнцiв наставили, а Тарас, це ж чудовисько якесь. Алея зiрок, смiховисько..., шо твориться? до яких пiр???

    ВідповістиВидалити
  5. ви ж її вибрали, то кушайте - канхвета очєнь класна, Тузік вкусний)

    ВідповістиВидалити