понеділок, 30 листопада 2020 р.

Хочеться турборежиму.


             На минулих вихідних на сайті Варвинської селищної ради розмістили проекти рішень на першу сесію селищної ради. Ще сьогодні зранку їх було 15, а вже на вечір стало 16, хоча дату оприлюднення цих проектів рішень зазначено п’ятницю 13 листопада 2020 року. Цей випадок окремий раз показує як наша народна влада нас любить, а особливо любить ошукувати, пропоную уважно ознайомитися з скрінами, звертайте увагу на час коли були зроблені скріншоти.




           У стороннього спостерігача відразу виникне питання, а для чого ці махінації з датами з кількістю проектів рішень тощо? Якщо говорити просто, то щоб обдурити громаду та обійти закон. А якщо почати розбиратися детально, то потрібно трохи більше часу та слів.

         Закон України «Про доступ до публічної інформації» визначає, що орган місцевого самоврядування зобов’язаний за 10 робочих днів до моменту розгляду по суті того чи іншого питання оприлюднити проекти тих чи інших рішень. Це повинно робитися з метою надати можливість будь кому зацікавленому надати пропозиції та зауваження до тих чи інших проектів рішень. Але коли влада має бажання приховати від громади свої цілі діяльності, в тому числі і під час прийняття рішень, вона перше: відразу на перше засідання ради пхає в порядок денний купу питань, щоб засідання тривало цілий день, або й більше, щоб депутатів, які хочуть розібратися виморити та відбити охоту. А друге: оприлюднює заднім числом проекти рішень, які на додачу до всього є пустими, без змісту, або є редакціями діючих рішень, які потрібно змінити, але влада приховує, які зміни вона пропонує. Це все можна побачити також на доданих зображеннях. Кожен може у цьому також пересвідчитися особисто на сайті ради в розділі нормативно-правові документи.







        Це шановні варвинчани яскравий приклад турборежиму. Про який Україна широко дізналася влітку 2019 року, коли моно більшість почала клепати закони як гарячі пиріжки у Верховній Раді, а потім місяцями виправляли помилки та всілякі хотілки різних «поважних» людей. Але у Варвинській селищній раді турборежим був випробуваний задовго до цього. Так, наприклад, у 2018 році при створенні Варвинської ОТГ в першій редакції на першу сесію селищної ради було подано в порядок денний 17 питань. На їх розгляд в кінці кінців витратили майже 5 годин часу та розглянули ці питання за два засідання 05 січня та 22 січня. При цьому варто наголосити, що особливо на цих засіданнях не було обговорення питань порядку денного. А тепер знову те саме, 16 питань, потрібно буде затвердити в нових редакціях і регламент, і положення про комісії, купу заступників, майже 15 старост, та ще й секретаря ради таємним голосуванням. Скільки це все буде тривати? П’ять годин, 7 чи ще більше? І хто з депутатів буде вслухатися та вдумуватися в те що буде голосуватися, після перших двох годин засідань? І в цьому випадку потрібно визначитися перш за все депутатам, чи вони є представниками громади та мають якість права та обов’язки, а також гідність, чи вони будуть особами, якими будуть керувати різні «поважні» люди?

16.11.2020

Павленко Дмитро


Немає коментарів:

Дописати коментар