четвер, 29 березня 2018 р.

Відтепер проект перспективного плану формування громад враховує стовідсоткове покриття ОТГ території Чернігівщини.


 Процес створення ОТГ має відповідати перспективному плану формування територій громад. Відповідний проект перспективного плану розвитку ОТГ Чернігівської області був схвалений обласною радою у червні 2015 року. Він повністю охоплював територію області та включав 81 громаду. Але на той час із цих громад Кабінет Міністрів України визнав спроможними лише 48.


На момент об’єднання законодавство вимагає відповідність меж утворених громад затвердженому плану. Тому для підтримки процесів саме добровільного об’єднання облдержадміністрація неодноразово вносила зміни до проекту перспективного плану. Тож, з урахуванням рішень органів місцевого самоврядування, на початок цього року, відповідно до проекту перспективного плану, територія області не покривалася стовідсотково – залишалися так звані білі плями.

Щоб виправити такий стан справ, обласною державною адміністрацією були здійснені розрахунки спроможності потенційних громад, проведені консультації з органами місцевого самоврядування, депутатським корпусом обласної ради, експертами проектів міжнародної технічної допомоги з питань децентралізації. Враховувалися й законодавчі зміни, які дали змогу приєднання територій до вже функціонуючих ОТГ.

У результаті проведеної роботи ОДА розробила допрацьований проект перспективного плану формування територій громад Чернігівської області, який винесла на затвердження сесії обласної ради. З урахуванням частини пропозицій профільної комісії, депутати схвалили проект перспективного плану формування територій громад Чернігівської області в новій редакції. Відтепер у ньому визначені конфігурації 55 об’єднаних територіальних громад, які покривають усю територію області.

Коментар голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча:

«Проект перспективного плану прийнятий як рішення ради. Проте основний принцип об’єднання і приєднання громад – добровільність. Тому ми і надалі дослухатимемося до думки громад і, при необхідності, готові ініціювати внесення відповідних змін до перспективного плану, допоки це дозволятиме закон».



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
за інформацією Департаменту економічного
розвитку Чернігівської облдержадміністрації


2 коментарі:

  1. ОТЖЕ, ЖУРАВСЬКА ОТГ ТА ГДИНЦІВСЬКА ОТГ МАЮТЬ ПРАВО НА САМОВИЗНАЧЕННЯ! ВІТАЄМО!)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Швидше б тільки вони самовизначалися! Давно вже пора було!!!

      Видалити