вівторок, 18 лютого 2014 р.

Бєспрєдєл, як організаційний аспект роботи комунального підприємства


       Як нам стало відомо, на останній сесії селищної ради директором КП «Господар» було анонсовано застосування новітньої техніки в комунальному господарстві селища. Мова йде про пристрій для блокування системи водовідведення в багатоквартирних будинках. Черняхович М.В. навіть заявив що станом на 07 лютого кілька боржників підприємства було змушено відшкодувати якісь борги, й на його думку цей пристрій буде дієвим механізмом у «вибиванні» боргів.


       Поряд з цим, багато депутатів цікавилося для чого на підприємстві другий юрист? Ми теж про це задумалися, а й справді для чого, адже є такий чудо пристрій «Крот» чи «Спрут», для чого той юрист. Можливо керівництву КП «Господар», взагалі варто було б найняти тітушек, або ще якихось суб’єктів та й вибивати бабло таким чином, мабуть, було б трохи дешевше, ніж придбати «Крота».
       Але якщо серйозно, то дане нововведення Черняховича та Ко на нашу думку призведе до суспільного резонансу. Безперечно, хтось просто промовчить та заплатить, але будуть й інші.
Та основним моментом в цій історії є те, що будь які дії з блокування мережі водовідведення є незаконними діями.
      Як приклад варто навести статтю в Урядовому кур’єрі за 12 лютого цього року «За яких умов можуть позбавити послуги водовідведення?» (http://www.ukurier.gov.ua/uk/articles/chi-mozhna-pozbavlyati-poslugi-vodovidvedennya/).Де автор, аналізуючи обставини таких ситуацій та законодавчі норми надання послуг доводить, що: у жодному випадку з мотивів наявності в людини заборгованості щодо оплати за комунальні послуги ніхто не має права її позбавити можливості користуватися послугами водовідведення. Адже ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» чітко говорить про те, що будь які спори між суб’єктами надання та отримання послуг вирішуються виключно в суді.
     Але й та інформація, що подана в вище згаданій статті не є завершеною думкою про обставини застосування чудо пристроїв. Так на        сайті «Адвокатське бюро КУЧЕРЯВОГО ОЛЕГА ПЕТРОВИЧА» розміщено статтю «За “Спрута” і “Таракана” можна потрапити за грати?», автор зауважує: Адже моя правова позиція полягає в тому, що дії по відключенню (запиранню, припиненню), будь яким шляхом, каналізації не лише незаконні, а у багатьох випадках ще і злочинні.
     Й далі ми наведемо частину роздумів автора, що стосуються виконавців такого вибивання грошей: …Це все стосувалося дій, які можна кваліфікувати – як самоправство (в КК) або самоуправство (в КУпАП). Але є ще одна стаття кримінального кодексу, яка написана про тих, хто вчиняє наругу над правом громадян користуватися каналізацією і створює загрозу санітарному благополуччю населення. Це стаття 355 Кримінального кодексу, яка називається – “Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань”.
Склад цього злочину полягає у вимозі виконати чи не виконати договір, угоду чи інше цивільно-правове зобов’язання з погрозою насильства над потерпілим або його близькими родичами, пошкодження чи знищення їх майна за відсутності ознак вимагання. Частина друга передбачає відповідальність у разі, якщо пошкодження чи знищення майна такі відбулося. По частині третій статті відповідальність передбачена за вчинення злочину організованою групою осіб, та якщо винні дії завдали великої шкоди чи спричинили інші тяжкі наслідки.
Для того, щоб хтось “загримів” по цій статті, насамперед необхідна наявність цивільно-правових зобов’язань. Ну це в подібних випадках є завжди, адже саме наявність боргових цивільно-правових зобов’язань за послуги водоканалу по відповідному договору, або по факту надання послуг, навіть без договору і призводить до відключення каналізації.
Вимогу “вимикачі” каналізації також пред’являють, кажуть: або сплати борг, або відключимо. Ця вимога в такому вигляді вже є погрозою. До того ж, самі дії по відключенню спрямовані на “вибивання” боргу.
Ознаку насильства над потерпілим або його близькими родичами в діях по відключенню каналізації довести вряд чи вдасться, хоча по великому рахунку, залишення без каналізації таким можна було би вважати. Але навряд чи правоохоронні органи пристануть до такої думки. Таким чином, наявність в діях винних осіб складу цього злочину залежить виключно від того, чи було в цих вимогах погроза пошкодження або знищення майна. Це буде самий спірний момент. Але з врахуванням того, що каналізаційний стояк є спільною власністю мешканців будинку, а ввід від стояка до Ваших сантехнічних “приладів” без всякого сумніву є власністю власника квартири, така погроза наявна: Вам погрожують перекрити належний Вам ввід заглушкою і це можна розцінювати – як пошкодження. Адже, що таке пошкодження? Пошкодження є механічне позбавлення речі її функціональності.
Якщо ж в ході подібних дій по “вибиванню” з Вас боргових зобов’язань було ще більш суттєво пошкоджено той самий каналізаційний ввід, або не дай бог, інше майно, або це призвело до шкоди Вашому здоров’ю, чи спричинило інші тяжкі наслідки, то в таких випадках винним особам – пряма дорога до міліції. Тим більше, що все це завжди робиться організованою групою осіб у складі: керівника підприємства водоканалу, який замовляє послугу відключення; керівника підприємства, який за замовленням надсилає групу з “кротами” чи “спрутами” та безпосередні виконавці. Напевне, слід додати, що ці дії, у разі підтвердження наявності складу злочину, караються позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

    Й насамкінець, автор статті радить, якщо Вас все таки відключили від каналізації, викликайте рятувальну службу (МНС), яка зобов’язана ліквідувати ситуацію, що створює для вас неблагополуччя.

3 коментарі:

  1. Краще б той так званий "директор господаря" ходив би по шабашках. Це внього краще виходить! АБО ЗМІНИВ СВОЄ ОТОЧЕННЯ!

    ВідповістиВидалити
  2. Так, дійсно, треба спочатку розибратися чого ті борги, а потім щось робити.А розбиратися нікому, бо "господар" всегда прав і все кажуть "а в нас програма, яка нараховує оплату

    ВідповістиВидалити
  3. Борги у тих, хто може платити, звикли жити "на халяву", але у так званому "господарі" розвели штат, який попу не підніме, а нараховує і на воду , і на водовідведення такі ціни, немов би вони воду носять відрами і заливають в труби і відрами після нас виносять.

    ВідповістиВидалити