четвер, 18 липня 2019 р.

Про засідання бюджетної комісії.


       Майже тиждень тому у минулий четвер відбулося засідання бюджетної комісії Вавринської селищної ради. З одного боку як завжди постійний сумбур, з іншого боку є постійні майже непомітні зміни. Перш за все я б виділив зниження  якості пояснювальної записки до рішення про бюджет, все більше інформації зникає з сторінок цього документу. Також все більше депутатів і все більше абстрагуються від цих процесів.
Депутатам не особливо цікаво як має все відбуватися, не цікаві їх обов’язки перш за все з контролю за виконанням рішення про бюджет, а я веду мову саме за депутатів бюджетної комісії, взагалі не цікавий процес місцевого самоврядування. Окремі депутати проявляють свій задор у питаннях витрачання 200 тис грн., при цьому впритул не бачать як внікуди зникає 4 млн. грн. коштів на виконання благоустрою і так далі.
        Цього разу на розгляд комісії було винесено зміни до рішення про бюджет, пов’язані з цим рішенням зміни до програм благоустрою та інших програм, зміни до штатного розпису селищної ради, питання створення інклюзивно-ресурсного центру, звіт про виконання програми благоустрою тощо.
       Загалом я сприймаю діяльність комісії профанацією, адже на моє запитання коли буде здійснюватися контроль за виконанням рішення про селищний бюджет відповіді немає, і я так розумію що відповіді і не буде. До речі це мабуть загальний тренд нашої широкаї кааліції, бо селищний голова взагалі не надає інформації на мої запити, голова бюджетної комісії також уникає питань щодо виконання своїх обов’язків.
      В чому ж профанація? Наприклад бюджетна комісія спочатку, першим питанням, розглядає питання внесення змін до  програми благоустрою на друге півріччя та збільшує видатки на ці заходи близько на 600 тис. грн., а останнім питанням на своєму засіданні розглядає звіт про те як використовувалися 1,8 млн грн. протягом першого півріччя, це при тому що це питання взагалі не обговорювалося на комісії. Тобто присутнім депутатам не цікаво як було використано за 1 півріччя 2019 року 1,8 млн грн. на послуги (крім комунальних) з виконання благоустрою у Варві, а і справді для чого це їм, вони ж не для того прийшли до селищної ради.
Профанація полягає в тому, що голова бюджетної комісії та його колега депутат Неліпа жорстко відстоюють питання доцільності створення інклюзивно-ресурсного центру бюджет існування якого до кінця року складає близько 250 тис грн., але вони чомусь так жорстко не контролюють і не хочуть цікавитися, а де поділися 4 млн грн. на здійснення благоустрою у Варвинській ОТГ? Тобто за гривню ми винесемо всім і вся мозок і пошлемо всіх до біса, а за 100 грн ми чомусь і не поцікавимося, виглядає це все дико, як на мою думку. До речі питання створення ІРЦ бюджетна комісія не погодила, особисто я не маю чіткої думки про це, адже тема дуже специфічна та непроста, лише коштами її поміряти мабуть що не вдасться, на даний момент я не почув достатніх аргументів ні для створення такого центру ні щодо зняття цього питання з порядку денного. Більше того чиновники відділу освіти почали так плутатися в показах, що це виглядало ницо, то говорили про широкий спектр догляду за дітьми з особливими потребами, а тут забалакали про логопедів і так далі, шопопало одним словом. Якщо справді такий центр потрібен на території району, що він буде лише у Варві зрозуміло однозначно, то це необхідно чітко, аргументовано довести до депутатів, які будуть приймати рішення, в тому числі до Гармаша та Неліпи, а не плести що в голову збреде, сьогодні одне, а завтра інше.
    Окремо варто відмітити і погодження в новій редакції рішення про оплату праці селищного голови. Це питання виникло у зв’язку з прийняттям Урядом постанови  № 525 від 19 червня 2019 року про збільшення посадових окладів чиновникам органів місцевого самоврядування. Так в селищного голови був оклад 7500 грн, а стане 9500 грн. При цьому як ви можете бачити з проекту рішення премія зі ста відсотків зменшилася до 35, хоча так звані високі досягнення нікуди не поділися –  50 відсотків. Що спонукало до цього як депутатів так і селищного голову важко сказати, особливих коментарів не було, так, наголошували що ось подивіться як ми зменшили, а що це, чому це відбулося ніхто не коментував. Можливо прийшла дійсність, яка говорить, що дурні гроші зникають, і завтра вже не буде як вчора, але про це ніхто не говорив.

     І традиційно варто згадати і про зміни до бюджету. Як я вже вище згадував, пояснювальна записка все гірша і гірша щодо своєї інформативності, в ній можна побачити всього і багато, але на чому варто зосередити увагу коротко і тезово, хто захоче прочитає більш детально саму записку, це перш за все заява голови комісії та селищного голови, що бюджетні установи Варвинської ОТГ забезпечені повністю заробітною платою до кінця року, цього в пояснювальній немає. Наступний важливий момент те що без особливих нарікань було виділено кошти районним установам для спів фінансування, але тільки на третій квартал (1,8 млн. грн..) , до кінця року ніхто і мови не вів, поживемо побачимо. Забезпечено спів фінансування реконструкцій очисних споруд (до речі на комісії прозвучало, що перерахунок проектно-кошторисної документації робити не потрібно, теж цікавий момент) в сумі 430 тис. грн.. Вже вкотре фінансують освітлення в Калиновиці та Леляках, як і куди направляються ці кошти не зрозуміло, адже кожної сесії щось виділяють, перерозподіляють і так далі, а освітлення ще й досі не працює. Знову годували газету – чергові 50 тис. грн.., як же ж без цього, і так далі. І от так трохи туди а трохи сюди використали 4,3 млн. коштів перевиконання бюджету. До речі перевиконання бюджету є, але воно неоднозначне, так наприклад, якщо таке перевиконання є по ПДФО, але по єдиному податку за перше півріччя його -300 тис грн., тобто недобір коштів платників єдиного податку в порівнянні з минулим роком складає оті 300 тисяч грн.. І це насправді дзвіночок, адже єдиний податок за останні декілька років постійно зростав. Що ж поживемо побачимо. Бюджетний процес у Варвинській ОТГ цього року складний, невідомо що буде далі, і як буде закінчено цей бюджетний період. Причина такої складності, як на мою думку, це безліч необдуманих та відверто дурних рішень, як наслідок витрачання впусту бюджетних коштів; відсутність контролю за використанням коштів, тотальне нехтування системою закупівлі товарів і послуг «Прозоро», і так далі, а підсумовує це все небажання депутатів бюджетної комісії на чолі з головою комісії здійснювати контроль за використанням коштів та виконанням рішення про бюджет, що є їх прямим обов’язком.


Єдине що можна виділити позитивного з роботи комісії це «похорони» профанації, яку затіяла вже Саверська. Мова йде про так звані громадські ініціативи. Адже селищний голова хоче використати навіть цей інструмент для своїх забаганок встановити нову чергову дурницю на території Варви, то якась арка, то альтанка, то скейт-майданчик, то ще якась ахінея. Це все робиться так званими бабушками Саверської, а видається як громадська ініціатива. Так звані проекти –  чергова профанація. І це все неподобство не було погоджено депутатами бюджетної комісії.
От таким приблизно було засідання бюджетної комісії. Вже після засідання голова цієї комісії депутат Гармаш В.І. озвучив деякі свої ініціативи щодо роботи КП «Господар», це стосувалося організаційних питань, зокрема штатного розпису та оплати праці керівництва підприємства, а також питання так званого торгівельного майданчику, який називали ринком чомусь, і це питання нікуди не поділося, його ніхто не вирішив, і в декого з депутатів прийшло розуміння що треба щось робити, хоча їм це говорили ще на сесії в травні, але кого те цікавить спочатку голосують, а потім думають.
17.07.2019
Павленко Дмитро

1 коментар:

  1. Ты не бросай в собаку камень,
    пусть это лишь бездомный пес,
    Но он и так до боли ранен,
    Хоть и не знает горьких слез.
    Какой хозяин вероломный
    Его продал за медный грош?
    Что бы и этот пёс бездомный
    Узнал предательство и ложь.
    Нет, он от боли не заплачет,
    Но день за днем, за разом раз,
    Он грусть свою собачью прячет
    В разрезе умных добрых глаз.
    Сидит собака под забором,
    Страдая от сердечных мук,
    Но не страдает от позора
    Его, когда - то бывший друг.

    ВідповістиВидалити